Tatile çıkarken önemli uyarılar, önlemler, öneriler

01.07.2016
526
Tatile çıkarken önemli uyarılar, önlemler, öneriler
REKLAM ALANI

TATİLDE, BEBEK VE ÇOCUKLARIMIZ İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
– Tatile çıkarken yanınıza almanız gerekenler;

  • ateş ölçer
  • cımbız
  • yara bandı
  • gazlı bez
  • antibiyotik krem
  • ishal tozu
  • allerji şurubu-allerji kremi
  • burun açıcı sprey-okyanus suyu, burun aspiratörü
  • ates düşürücü ağrı kesici şurup-fitil
  • pişik kremi
  • alt değiştirme ekipmanları
  • yedek yatak çarşafı
  • tırnak makası
  • plastik tabak-kaşık, oyuncak, puset, ıslak mendil, kitap vb… alın

– Tatilde özellikle emen bebeklerin günlük rutinini bozmayınız.

– Tatil planları öncesinde hekiminizle görüşün. Devlet hastanesinden randevu alıp sıranızı bekleyip hekime ulaşabilirsiniz. Burada yazdıklarım dışında varsa çocuğunuza özel olan sorularınızı iletin.

– Kronik hastalığı olan çocukların tatildeki durumu kendi takipte olduğu hekimi tarafından organize edilmelidir.

– Yol tutmasına bağlı bulantı kusma rahatsızlık durumunu en aza indiren basit kullanımı kolay ilaçlar vardır. Hekiminizle iletişime geçiniz.

– Tatilde zehirlenmelerden korumak için ilaç ve kimyasal güvenliğini aksatmayın. Malum tatilde dinleneceksiniz bu dikkatinizi dağıtabilir.

– İhtiyaç listenizi önceden yapın, sorunları önceden düşünün, senaryolar üretin çözümleri belirleyin ki tatiliniz süper geçsin.

– Çocuğunuzun vücudunda kene görürseniz doktora başvurunuz, kendiniz çıkartmaya çalışmayınız.

– Çocuk havuzu, çocuk oyun alanı, mini clup-kreşin, günlük sütün olduğu otelleri tercih edin (bu imkanların sunulduğu uygun fiyatlı oteller vardır)

– İmkan varsa bebekleri cibinlikle uyutun.

– Kapalı alanda sinek kovucu sprey kullanmayın.

– Sinek ve böceklerden korumak için 2 yaş üzerinde çocuklara özel üretilen solüsyonları sürebilirsiniz.

– Tatil merkezinde acil durumlar için doktora ulaşabileceğiniz iletişim ve ulaşım bilgilerini önceden belirleyin.

– 0-7 gün dönemi dışında çocuklarınızla uçağa binebilirsiniz.

– 7 gün üstü döneminde zorunlu şartlarda uçağa binebilirsiniz.

– Uçak bileti alma aşamasından uçaktaki yerinize oturana kadar ki tüm aşamalarda hava yolu şirketine ve uçuş ekibine emzirme çağında bebeğiniz olduğunun bilgisini verin.

– Hava alanına çok erken giderseniz sıkılır geç giderseniz sıra beklersiniz. Orta yollu bir zaman diliminde hava alanında olun.

– Mümkünse ayaklarınızı uzatabileceğiniz bir koltuk seçin.

– 2 yaşının üstündeyse çocuklar uçakta tek başına oturabilir, 2 yaşın altında ise kucağınızda oturmalıdır.

– Uçakta Koltuğunuzu koridor kenarından seçin, aralıklı olarak uygun şartlarda çocuğun yürümesini sağlayın.

– İmkan varsa tren yolculuğu çocuğa daha fazla hareket olanağı sağladığından tercih edilebilir.

– Uçak kalkış ve inişinden 10 dakika önce iç-dış basınç farkına bağlı kulak ağrısını azaltmak için yaşına göre; Emzirin, su-süt içirin, sakız çiğnetin. Yani YUTKUNMASINI sağlayın. (Uçaklarda ısıtıcı vardır)

– Araçla yolculuk ediyorsanız oyuncaklarını yanına alın, boyuna-yaşına-kilosuna uygun oturma koltuğuna oyuncak, renkli kurdele resim asın, termos gibi koruyucular içinde ısısı korunacak şekilde su bulundurun, arabada uyku sorunu yaşıyorsa 2 saatte bir mola verin. Anne sütü emiyorsa yarım saatte bir emzirin. Aracın yolcu camına güneş koruyucu takın.

– Güneşe çıkmadan 30 dakika önce güneş kremi sürün.

– Güneş kremini 3 saatte bir yeniden sürün.

– Öğlen saat 11:00-16:00 saatleri arasında ek olarak kollu tişört ve geniş kenarlı şapka giydirerek güneşin en dik ışınlarından koruyun ya da bu saatlerde güneşe çıkmayın-çıkartmayın.

– Tişörtün kalınlığı; ıslakken içine elinizi soktuğunuzda elinizin görünmemesi gerekir. Özel UV filtreli etiketi ile satılan deniz kıyafetleri zaruri değildir.

– Terliği yumuşak, ayağı kesmeyen, sert plastikten olmayan malzemeden seçiniz.

– Çocukları güzel görünsün diye bronzlaştırmaya çalışmak ÇOCUK İSTİSMARIDIR.

– Beyaz tenli çocukların güneşten daha fazla etkileneceğini unutmayın.

– 15-30-50 faktörlü güneş kremleri kullanmanız yeterlidir. 90 faktörün ek faydası yoktur. Güneş kremi ve losyonlarına gereksiz paralar vermeyin (çok paranız varsa savaş maduru aç bebeklere bağışlayın)

– Güneş kremini siz sürmezseniz onunda sürmeyeceğini unutmayın.

GunesKremi

– D vitamini ve demir damlasını kullanmaya devam edin. Güneşten korunma yöntemleri tatil sürecinde geçici olduğu için, hali hazırda yeterli güneş ışığı alabileceği için güneşin etkisiyle derisinden d vitamini almasını engellemez.

– 6 ayın altında tüm vücudu güneş ışınlarına direkt temas etmesin. Bu yaşta ki bebeğiniz güneş kremi sürmenizi gerektirecek şekilde güneş ışınlarına maruz kalmasın. Eğer zaruri ise elbiselerin dışında kalan vücut bölgelerine 30 faktörlü güneş kremi ince bir tabaka halinde sürülebilir. Güneş kaybolup gölge başladığında, kafasında şapkasıyla, hijyenik sularda ve korunaklı şekilde onunla oynayabilirsiniz.

– Bahçede oynayacak bile olsa güneş koruyucusu sürün. Bulutlu kapalı havalarda güneş yanığı olur yine güneş kremi sürmelisiniz. Bulutlar güneş ışığını engellemez.

– Çocuklara uygun güneş gözlüğü öneriyoruz. Güneş yanığı katarakt ve diğer bazı göz hastalıklarına sebep olabilir. Sahte güneş gözlükleri güneşe daha kolay bakmasını böylece gözlerinin daha çok zarar görmesine neden olur. Bu nedenle güneş gözlüğü için paraya kıyın ve %100 uv filtreli gözlük alın.

– Havuzda deniz gözlüğü öneriyoruz.

– Deniz-Havuz eğlencesi bittiğinde vücutta kalan güneş kremini duşta temizleyin her gün lif-kese yapmayın, haftada 2 defa tam banyo, diğer günlerde duş şeklinde banyo yeterlidir.

– Kulak temizliğinde kulak çubuğu kullanmayın. Kulağını dışarıdan temizleyin.

– Özellikle küçük bebekler, ek gıdaya yeni geçen bebekler ortam ve beslenme değişikliğini sevmez. Beslenme sorunları oluşabilir. Mümkünse öğünleri siz hazırlayın.

– Bol sıvı tüketmesini sağlayın. Bu mümkünse su olsun. Çocuğa gereksiz şekerli içecek yüklemeyin.

– Her öğünde yarım kase çorba içirin, tabağını tıka basa doldurmayın, tatlıyı abartmayın, ayran ve yoğurt tüketmesini sağlayın, sevdiği sebze ve meyveleri masaya koyun-yemesini sağlayın. Ödüllendirin yiyecektir. “Yediren nasıl yediriyor kardeşim”

– Yemeklerin tadına önce siz bakın. Toplu hazırlanan yemeklerde, özellikle sıcak iklimde bu sıcağa ve beklemeye bağlı bozulma olabilir. Bunun otelin kalitesiyle çok fazla alakası yoktur. İshal olmayın.

– KABIZ olursa, 2-3 gün; 1 yaş altında günde 4 defa çeyrek çay kaşığı, 1-5 yaş arasında günde 4 defa yarım çay kaşığı, 5 yaş üstünde günde 4 defa 1 çay kaşığı zeytinyağı verebilirsiniz. Kuru kayısı, koyu renkli kurutulmuş meyveler verebilirsiniz.

– Kolluk, simit var diye, çocuk havuzu boyunu aşmıyor diye onu yanlız bırakmayın. Çocuk düşer başını vurur hafif baygınlık geçirir bir karış suda boğulur.

– Babalar annesiyle nöbetleşe olarak çocuğunuzla ilgilenin, psikolojisi sağlıklı anne; sağlıklı çocuk ve mutlu bir tatil gecesinin anahtarıdır.

– Tekrar: tabağını tıka basa doldurmayın

– Tatildesiniz diye evdeki kurallar aksatmayın.

– Adil olun, onunla oynayın.

– Yatak, iklim, ortam değişikliği nedeniyle muhtemelen uyku düzeni bozulacaktır. Endişe etmeyin döndüğünüzde 1 hafta en geç 10 günde eski düzenine girer. Pusette uyuma yaşındaysa ve pusette uyumayı seviyorsa böyle devam edin.

– Yatağı dönünce gıcırdıyor mu kontrol edin. Gıcırdıyorsa mümkünse değiştirin ya da tamir isteyin.

– Tatil sizin için yorucu bir gün sonu demektir, bu uykunuzun ağırlaşmasana neden olabilir. Bu nedenle sabah sizden önce kalkıp balkon ya da kapıdan sıvışıp havuza dalmadan önce önleminizi alın. Kapıları kilitli anahtarı saklı tutun. Ve elbette anlayacağı kelimelerle çoçuğunuzu uyarın.

– Bırakın çocuğunuz keşfetsin, diğer çocuklarla iletişim kursun. Tatili hapse dönüştürmeyin. “Ama yoruldunuz ve dinlenmeye geldiniz” o zaman alın size yıl boyu çocuğunuzla iletişiminizin başarısını test etme fırsatı.

– Pahalı lüks tatil mekanlarına astronomik ücretler ödemeyin, UNİCEF e bağış yapın. Açlıktan ve soğuktan ölen bebekleri düşünün. Sevaba girin. Şu anda dünyamız sizin zenginliğinizin şımarıklığını kaldıracak durumda değil. Birkaç yıl sonra kendinizi kucağınızda bebeğinizle Avrupa kapılarında mülteci ya da bir şişme botta yolcu olarak bulabilirsiniz. (Sefalet İçinde ki hasta bebeğini acilimize getiren Suriyeli baba kardiyoloji doktoruydu, bir diğeri şirket sahibiydi)

– Tatil yöresinde hizmet veren personele, parasını verdiğiniz için, çok afedersiniz “it gibi davranmayın” onlar sizin köleniz değil güneşin altında çalışan emekçiler. Çocuklarınız sizi izliyor ! Unutmayın !

– Tatil mekanlarının yönetimine baskı yapın, artan yemeklerini hayvanlar için kullanmalarını sağlayın.

İYİ TATİLLER

Dr. Attila Alp GÖZÜBÜYÜK

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.